Ελένη Μπόρση

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια εποχή που οι τηλεοπτικές οθόνες έχουν κατακλυστεί από εκπομπές μαγειρικής και σε κάθε γειτονιά εμφανίζεται κι ένα καινούργιο ταχυφαγείο, το «Αδυνατίζουμε Τρώγοντας» ήρθε, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Όχι, δεν είναι όλες οι τροφές ίδιες και δεν πρέπει ένας τόσο καθοριστικός παράγοντας για τη ζωή του ανθρώπου, όσο είναι η διατροφή, να θυσιάζεται στον βωμό μιας πρόσκαιρης μόδας.
Μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στις απαρχές της διατροφής και τις προϋποθέσεις μιας υγιεινής ζωής.
Παραδείγματα, συνταγές κι επιστημονικές αναλύσεις θα γίνουν συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Μπόρση είναι Πτυχιούχος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σιένα. Αποφοίτησε με βαθμό “Λίαν Καλώς”, ενώ η πτυχιακή ερευνητική της διατριβή αφορά στην κλινική διατροφή και στην υποθρεψία “Malnutrition”.
Επί μια τετραετία, ειδικεύτηκε στην Επιστήμη της Ανθρώπινης Διατροφής, με εξειδίκευση στην Εντερική και Παρεντερική Διατροφή, στη διατροφική διαχείριση του ασθενούς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και στη διατροφική υποστήριξη του καρκινοπαθούς ασθενούς.
Είναι μέλος μιας σειράς Επιστημονικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Εταιρεία Διατροφής και Μεταβολισμού ESPEN και η Ελληνική Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Έχει διατελέσει επίσης Επιμελήτρια του Νοσοκομείου “Le Scotte” της Σιένα, αλλά και συνεργάτης της ιατρού διατροφολόγου και καθηγήτριας, του Πανεπιστημίου της ίδιας περιοχής, Rosalba Mattei.
Έχει διδάξει την ακαδημαϊκή περίοδο 2005-2006 στο τριετές τμήμα διαιτολογίας του Πανεπιστημίου της Σιένα, ενώ πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να αναφερθεί η «R. Mattei, E. Borsi, C. Francalanci, A. Grosso, E. Paolini, G. Vignacastrisi “Esplorando le Piramidi” Ed. Tipografia Senese Aprile 2006».
Το βιβλίο «Αδυνατίζουμε Tρώγοντας» αποτελεί το πρώτο συγγραφικό της πόνημα.