Αχαρναί Ιστορία, άλλες εκφάνσεις της πόλης και «Αχαρνέων Αναμνήσεις» – Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης
20,00 €
O δρ Ιωάννης Χρ. Ιακωβίδης κατάγεται από την κατεχόμενη Λάπηθο. Είναι απόφοιτος του (εξαταξίου) Παγκυπρίου Γυμνασίου Αρρένων Κύκκου (1974), πτυχιούχος Φιλολογίας (1980) και Ιστορίας-Αρχαιολογίας (1984) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1996) και κάτοχος μεταπτυχιακού (1998-2000) και διδακτορικού τίτλου Κοινωνιολογίας το 2006 (με Άριστα) από το ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κατά το 2011 διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος των φιλολόγων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.
Η Επιτομή της διδακτορικής του διατριβής, το πρώτο έργο του, εξεδόθη το 2007 από τον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών και το Καστρίτσειο Μουσείο Αθηνών. Συνέγραψε το λήμμα «Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες και σύλλογοι στην Ελλάδα» στην ηλεκτρονική «Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού», ΙΜΕ και Ερευνητές ΑΕΕΕ, 2008. Έλαβε μέρος στο διμερές τηλεοπτικό αφιέρωμα «Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης», εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» της ΕΡΤ1, 3-4 Σεπτεμβρίου 2016.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα εθνικά θέματα. Έχει συγγράψει άλλα πέντε έργα που παρουσιάστηκαν κυρίως στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα. Τα τέσσερα αποτέλεσαν διδακτικά εγχειρίδια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος», και αφορούν ιδίως στον ελληνισμό της «καθ΄ ημάς Ανατολής», της Διασποράς και της Κύπρου. Είναι ακόμη συν-συγγραφέας με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γεράσιμο Ν. Καραμπελιά, του έβδομου βιβλίου Ελληνισμός της Διασποράς. Ελλαδικές και κυπριακές κοινότητες στην αφρικανική ήπειρο, πρόλογος: Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2021. Επιμελήθηκε φιλολογικά τέσσερα επιστημονικά συγγράμματα.
Άρθρα του φιλοξενούνται σε συλλογικούς τόμους και στα περιοδικά «Τα Αιτωλικά», «Αρχείο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών» και «Βιθυνιακά Χρονικά» Νικαίας. Κείμενά του έχουν αναρτηθεί στα ιστολόγια «Μεταρρύθμισις», «Πενταπόσταγμα», «Ινφογνώμων», menidiatis.blogspot.com, της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας κλπ.
Συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» στην Αθήνα και ως μέλος διάφορων συλλόγων, μεταξύ των οποίων, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α) και ως επίτιμο μέλος στον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» Αχαρνών.
Περιγραφή
Το παρόν πόνημα αποτελεί το τελευταίο μέρος της «τριλογίας» Τανζανία-Λάπηθος-Αχαρνές, καρπό συστηματικής εργασίας τριών χρόνων και έκφραση μεγάλης αγάπης για την πόλη των Αχαρνών και έντονης και αξεπέραστης οδύνης για την ημικατεχόμενη Κύπρο, μια ανεπούλωτη πληγή. Περιλαμβάνει συνοπτικό επετειακό αφιέρωμα για τα διακόσια χρόνια από τη συμμετοχή κυρίως της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, την πορεία ζωής, βιώματα του γράφοντος και την παρουσίαση -υπό τη μορφή ιστορικών και άλλων ψηφίδων- του περιεχομένου των βιβλίων των πρωτοπόρων Αλέξανδρου Γκίρα (1949), Ντίνου Γ.Παπασωτηρίου (1976) και Χρήστου Ι. Καλογράνη (1990) για την πόλη των Αχαρνών και νεότερων αξιόλογων ερευνητών -Αχαρνέων και μη- καθώς και φορέων, οι οποίοι στηρίχθηκαν στο έργο των προαναφερθέντων και το εμπλούτισαν.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σχέση Αρβανιτών και Κύπρου και τη σύνδεση του Δήμου με τη Μεγαλόνησο από το 1974 και μετά. Στόχος του είναι να καταστήσει περισσότερο γνωστά το ελληνικό ιστορικό παρελθόν της και τον αγώνα της για εθνική επιβίωση. Περιέχει επίσης άρθρα του που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Επίκαιρα», τροποποιημένα και με την προσθήκη παραπομπών ή /και βιβλιογραφίας. Παρατίθενται οι «Αχαρνέων Αναμνήσεις» από είκοσι (20) Μενιδιάτες στις οποίες εφαρμόζεται η «Ανάλυση περιεχομένου» (Content analysis) ως ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση με σχετικές φωτογραφίες τους. Φιλοξενούνται ακόμη έγγραφα του Αρχείου του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών το οποίο αρχίζει από το 1889 βάσει της καταγεγραμμένης στο παρόν εγχείρημα Aπογραφής του (2013). Το βιβλίο κοσμούν δύο αγιογραφίες και μία προσωπογραφία εκ μέρους του ανώτατου Δικαστικού και εικαστικού καλλιτέχνη, Ηλία Κοντοζαμάνη, και φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό -σε ασπρόμαυρη μορφή- από συλλογές της Ι.Λ.Ε.Α. και ιδιωτών, από εκδηλώσεις στις Αχαρνές, οικογενειακές και φιλικές στιγμές.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Βάρος | 550 kg |
---|---|
Διαστάσεις | 29.7 x 21 x 29.7 cm |